Front Matter

Copyright © 2001-2004 Python Software Foundation. All rights reserved.

Copyright © 2000 BeOpen.com. All rights reserved.

Copyright © 1995-2000 Corporation for National Research Initiatives. All rights reserved.

Copyright © 1991-1995 Stichting Mathematisch Centrum. All rights reserved.

See the end of this document for complete license and permissions information.

Kivonat:

A Python egy könnyen tanulható, sokoldalú programozási nyelv. Jól használható magas szintű adatstruktúrákkal rendelkezik, és egyszerű - ugyanakkor eredményes az objektum-orientált programozás nyelvi megvalósítása. A Python nyelvtana elegáns, a nyelv dinamikusan típusos. Parancsértemlező jellegű nyelv, mely a bájtfordítást is támogatja (mint pl. a Java), ideális szkriptek készítésére, továbbá nagyon gyors alkalmazásfejlesztést tesz lehetővé több platfromon, szerteágazó területeken.

A Python értelmező és a sokrétű, alaposan kidolgozott alap-könyvtár (Standard Library) szabadon elérhető és felhasználható akár forráskódként, akár bináris formában minden jelentősebb platformra a Python weboldaláról: http://www.python.org/. Ugyanitt hivatkozások is vannak külső fejlesztésű modulokra, programokra és eszközökre, és kiegészítő dokumentációkra.

A Python értelmező egyszerűen kiegészíthető C vagy C++ nyelven (vagy más, C-ből hívható nyelven) új függvényekkel és adattípusokkal. A Python maga is alkalmas kiegészítő nyelv már elkészült alkalmazások bővítéséhez.

Ez az oktató megismerteti az olvasóval a Python alapvető gondolkodásmódját, nyelvi lehetőségeit és rendszerét. Segít a gyakorlott felhasználóvá válásban. A példák a dokumentumba ágyazottak, internet elérés nem szükséges az olvasásukhoz.

A nyelvbe épített szabványos objektumok és modulok leírásához nézd meg a Python Library Reference (Python szabványos könyvtár) készülő magyar fordítását (és ha van kedved, segíts a fordításban!).

A Python Reference Manual a nyelv részletes definícióját tartalmazza. C vagy C++kiegészítések írásához hasznos olvasnivaló az Extending and Embedding the Python Interpreter és a Python/C API Reference. Ezenkívül van néhány könyv, amely a Pythonnal komolyan foglalkozik.

Ez nem egy minden apró részletre kiterjedő oktatóanyag. Bemutatja a Python legfontosabb lehetőségeit, és megismerteti veled a nyelv gondolkodásmódját és stílusát. Ha végigcsinálod, képes leszel Python modulok és programok írására, és ami a legfontosabb: a további tanulásra. Az oktató után érdemes a Python Library Reference (Python szabványos könyvtár)-ban leírt modulokkal megismerkedni.

See About this document... for information on suggesting changes.